Babaágy blog

Minden a babaágyakról, leendő anyukáknak vagy már gyakorló szülőknek.

Friss topikok

Címkék

Tippek a jó babaszoba kialakítására

2014.09.24. 12:16 | radcsa | 3 komment

Címkék: babaszoba

A Faktum Bútor Facebook oldalán olvastam pár jó tanácsot, a babaszoba kialakításához.

Jópofa és megfontolandó tanácsok.

Ablakára, függönyére:
Biztosítani kell a helyiség szellőzését. Jól zárjanak az ablakok. A függöny eressze át a napfényt, hadd legyen szép, világos a babaszoba! Sötétítő függönynek viszont olyan anyagot válasszunk, amellyel napközben is kellemes viszonyokat teremthetünk, hogy a baba nyugodtan alhasson a legnagyobb hőségben/napsütésben is.

A babaszoba fala:
A falat lehetőleg (színezett) mésszel fedd be, mivel ez szellőzik a legjobban. A diszperzites festékek mutatósak, de nem szellőzik alattuk a fal: könnyen bepenészedhet a babaszoba téli időszakában.

Padló:
Ne csússzon a padló, viszont meleg és egyszerűen tisztítható legyen. Ne díszítsünk kisméretű szőnyegekkel, mert könnyen elcsúszhatunk mi és később a gyerek is. A padlószőnyeg meleg, de nehéz tisztán tartani, és sok gyereknek aszmát, allergiát okozhat - a parketta (hajópadló, laminált parketta) sokkal jobb választás.

Világítására:
Igyekezzünk úgy fölhelyezni a lámpát, hogy fénye ne zavarja a csecsemő nyugalmát. A célnak megfelelő gy ernyős hangulatlámpa is vagy az éjjel világító lámpák, melyek kedves állatfigurákkal vannak díszítve, így téve hangulatosabbá a gyerekszobát.

Bútorokra:
Ajánlott beszeretni egy fiókos szekrényt, mely alkalmas a baba tisztába tételére illetve holmijainak tárolására. A legjobb, ha a szekrény csípőmagasságú, így kényelmesen fölé tudunk hajolni. A legegyszerűbb ha a tetejére egy pelenkázólapot helyezel, így könnyebb lesz a babát és magát a szekrényt is tisztán tartani.

Praktikus, ha a szekrénynek legalább három fiókja van. A pelenkázáshoz szükséges holmikat a legfelsőbe tegyük, hogy könnyen hozzáférjünk, amikor kell. Tartsunk a közelben egy műanyag zsákkal bélelt vödröt vagy akár egy pelenkatarolót, amelybe a használt pelenkákat dobhatjuk. Ha a felre szerelünk polcot, akkor azokon kényelmesen elférnek a legszükségesebb holmik, akár játékok vagy könyvek.

A babaszoba kialakítása:
A helyiséget a kicsi világra jötte előtt rendezzük be, mert később már sem időnk, sem energiánk nem lesz rá. A babaszoba egy olyan hely, ahol a gyerekekkel kapcsolatos összes teendőt elláthatjuk: etetés, fürdetés, pelenkacsere, öltöztetés. Nem kell a szobát agyondekorálni, így együtt alakulhat a szoba kinézete az egyre növekvő gyerekkel. A legfontosabb, hogy a szobában megfelelő hőmérséklet legyen, ideális a 21-22 fok.

A bejegyzés trackback címe:

https://babaagy.blog.hu/api/trackback/id/tr916727101

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

arcface 2014.09.24. 14:08:52

Nem is gondoltam, hogy laminált padlót ajánlják a gyerekszobába. Ez alatt nem gyülemlik fel a por?

radcsa 2014.09.26. 11:55:18

@arcface: Annyiban jogos, hogy egy padlószőnyeget nem lehet tökéletesen tisztán tartani. Nagyon sok por rakódik le benne. A laminál padlóval kapcsolatban nekem is vannak fenntartásaim - parkettás lakásban nevelkedtem ezt szeretem, de ez nagyon drága! Ha jól és szakszerűen van lerakva a laminált padló, akkor szerintem tökéletes, mert nagyon strapabíróak, és ha elhasználódik, viszonylag könnyen pótolhatóak.

arcface 2014.09.26. 14:05:10

@radcsa: Igen a parketta sokunk gyermekkorát meghatározták. A padlószőnyeget az tényleg felejtős. Utána nézek hátha van valami cikk, tanulmány arról, hogy a laminált padló "egészséges".
süti beállítások módosítása